10 dar med Mac OS Leopard

Jag fick inte Leopard på fredagen den 26 oktober som nästan alla andra. Eftersom jag bor i en liten håla så kom det på måndagen den 29’e. Väldigt lång helg.

Uppgraderingen från Tiger var väldigt smidig. Jag kopierade min hem katalog till en extern hårddisk sen gjorde jag en ”Erase & Install” installation från dvd skivan. Då rensar den hårddisken och installerar sedan Leopard. Sen var det bara att kopiera tillbaka allt i hem katalogen. Min musik från iTunes var som den var innan, till och med mina podcaster var fortfarande kvar och prenumererades på. Jag fick förstås ta och installera om alla mina program men det var lika bra, nu ska jag använda Appzapper om jag behöver avinstallerar nått.

Nu efter de första tio dagarna med Leopard så är det fyra saker jag uppskattar mest.
Spaces simplare än Virtue Desktop men stabilare och gör allt jag behöver. Smidigt att det går att ställa in i vilket space/virtuellt skrivbord programmen ska öppnas i. Nu har jag iTunes på skrivbord 2, mail på 3’an och p2p på 4’an. Väldigt enkelt att flytta program från ett fönster till ett annat bara genom att dra dom.

Time Machine gör automatiskt backup. Jag köpte en ny 500Gb hårddisk och en partiton på 200Gb får agera backup disk. Nu behöver jag inte köra Silverkeeper 3 gånger i veckan för att göra backup på min skolarbeten. Time Machine tar hand om min dator och jag kan göra periodvisa backups på viktiga dokument.

Quickview förhandsgranskning på steroider, bara att trycka space bar när man har en fil i Finder och den förhansvisas. Installera Perian så går det att spela/förhandsvisa många flera film och ljudformat än vad quicktime klarar av som standard. Det går att utöka Quickview med plugins så den kan förhandsvisa flera filformat än den stödjer som standard. Jag vet att det finns ett plugin som gör att det går att förhandsvisa flash filmer och OpenOffice dokument kommer det ett snart till också. Spännande att se vad folk kommer att göra för plugins.

Terminalen klart bättre än Tigers terminal. Det går att spara och sen öppna terminalen med olika inställningar tex utseendet.

Sen är det massa småsaker också. Som att Finder hittar nätverksutdelningar automatiskt. Nya Mail med med att göra lista. Mina 1000kr som jag betalade för en student licens (tredje operativsystemet jag köpt, de andra är Red Hat 4, och BeOS) känns som väl spenderade pengar. Mac OS är fortfarande det bästa operativsystemet jag använt.