10 dar med Mac OS Leopard

Jag fick inte Leopard på fredagen den 26 oktober som nästan alla andra. Eftersom jag bor i en liten håla så kom det på måndagen den 29’e. Väldigt lång helg.

Uppgraderingen från Tiger var väldigt smidig. Jag kopierade min hem katalog till en extern hårddisk sen gjorde jag en ”Erase & Install” installation från dvd skivan. Då rensar den hårddisken och installerar sedan Leopard. Sen var det bara att kopiera tillbaka allt i hem katalogen. Min musik från iTunes var som den var innan, till och med mina podcaster var fortfarande kvar och prenumererades på. Jag fick förstås ta och installera om alla mina program men det var lika bra, nu ska jag använda Appzapper om jag behöver avinstallerar nått.

Nu efter de första tio dagarna med Leopard så är det fyra saker jag uppskattar mest.
Spaces simplare än Virtue Desktop men stabilare och gör allt jag behöver. Smidigt att det går att ställa in i vilket space/virtuellt skrivbord programmen ska öppnas i. Nu har jag iTunes på skrivbord 2, mail på 3’an och p2p på 4’an. Väldigt enkelt att flytta program från ett fönster till ett annat bara genom att dra dom.

Time Machine gör automatiskt backup. Jag köpte en ny 500Gb hårddisk och en partiton på 200Gb får agera backup disk. Nu behöver jag inte köra Silverkeeper 3 gånger i veckan för att göra backup på min skolarbeten. Time Machine tar hand om min dator och jag kan göra periodvisa backups på viktiga dokument.

Quickview förhandsgranskning på steroider, bara att trycka space bar när man har en fil i Finder och den förhansvisas. Installera Perian så går det att spela/förhandsvisa många flera film och ljudformat än vad quicktime klarar av som standard. Det går att utöka Quickview med plugins så den kan förhandsvisa flera filformat än den stödjer som standard. Jag vet att det finns ett plugin som gör att det går att förhandsvisa flash filmer och OpenOffice dokument kommer det ett snart till också. Spännande att se vad folk kommer att göra för plugins.

Terminalen klart bättre än Tigers terminal. Det går att spara och sen öppna terminalen med olika inställningar tex utseendet.

Sen är det massa småsaker också. Som att Finder hittar nätverksutdelningar automatiskt. Nya Mail med med att göra lista. Mina 1000kr som jag betalade för en student licens (tredje operativsystemet jag köpt, de andra är Red Hat 4, och BeOS) känns som väl spenderade pengar. Mac OS är fortfarande det bästa operativsystemet jag använt.

På fredag kommer en ny katt

Idag gjorde jag en förhandsbeställning av Leopard, Apples nya operativsystem. Lite rabatt fick jag som student. Förhoppningsvis så får jag det på fredag 26’e nästa vecka och har hela helgen på mig att installera om allt på datorn. Jag har aldrig gjort en omistallation på min 2-3 år gamla Mac så det kan vara behövligt att börja om med en omformatering. Det jag ser fram emot mest är nog Time Machine, backup systemet. Annars vet jag inte av någon stor sak som jag ser fram emot. Det verkar vara många små saker som gjorts lite bättre. Hoppas bara att quicksilver släpps i en version för Leopard. Det är nog det program jag använder flitigast på min Mac.

AppFresh, håller dina Mac program fräscha

Jag hittade Mac programmet AppFresh idag. Det är ett program som söker igenom din program katalog och sen letar kollar om det finns några nya versioner av programmen du använder. Väldigt användbart om man har många olika program att hålla reda på. Än så länge är AppFresh programmet bara i version 0.4. Vissa program kan den ha svårt att kolla versions numren på men det fungerade väldigt bra för mig när jag testade det. Även vissa plugins och widgets kollar den efter uppdateringar. AppFresh är grattis än så länge, jag vet inte om det kommer att ändras när senare när version 1.0 släpps.

Två saker att sakna i Windows

Det finns två saker som jag speciellt saknar när jag använder en Windows burk. När jag ska starta ett program så trycker jag automatiskt på ctrl+space i hopp om att få upp Quicksilver menyn. Jag gör det helt automatisk och blir förvånad när den inte kommer upp. Några sekunder senare så brukar jag komma på att jag inte sitter med min Mac.

Den andra saken jag saknar i Windows och program som First Class (som jag använder på distansutbildningen) är Spotlight sökning. Det behöver inte just vara Spotlight men en sökning som fungerar ungefär lika. Som söker kontinuerligt varefter man skriver in bokstäver. I First Class (även på mac) så är det jävligt jobbigt att hitta mail genom att skriva in nått som man tror stod i mailet, trycka sök och sen gå igenom alla olika resultat man fick fram. Göra om allt eftersom man fick för många resultat eller inget allt. Det är bra i Spotlight att man söker på nästan allt man har i text på datorn t.e.x mail, dokument, filer och bilder.

Ubuntu

Installerade Ubuntu Linux på en dator som flickvännen ska låna av min mor och far. Ubuntu var verkligen lätt att installera och jag blir riktigt sugen på att installera det på min egen pc dator. Alla andra olika varianter av Linux jag testat har efter väldigt kort tid åkt ut ur datorn för jag fattar inte hur man ska göra minsta enkla grej. Jag tycker Ubuntu liknar Mac os lite med ett snyggt skal som körs på en kraftfull bas. Där det går att göra det flesta grejerna grafiskt men man har ändå kraften i Unix/Linux att tillgå via terminalen.

En del i att jag älskar Mac OSX ligger i att man kan göra nästan vad man vill via terminalen men man behöver inte vara gud på Unix för att använda datorn. Ubuntu verkar vara lite så fast för pc. Min flickvän har eller har inte haft egen dator så hon är inte Windowsfierad (sådana som bara kan använda Windows och skulle gråta om dom måste använda nått annat os) och börjar hon med Linux så borde hon lära sig att använda det istället för Win. Hennes krav verkar än så länge vara att man ska kunna kolla mailen (gmail), surfa och skriva på datorn.

Fast jag får se hur hon tar det när hon sätter sig vid datorn, hon kanske vill ha Windows ändå. Bara att vänta och se.

OneButton FTP

OneButton FTP är en lovande fri öppen källkods ftp-klient till Mac OS X med vikt på funktioner som t.e.x ett avancerat kösystem. Fungerade bra det lilla testet jag gjorde nyss. Ett program att hålla ögonen på om man laddar ner mycket med ftp-program.

Snyggare med Mac OS X

För ca tre månader sedan gjorde jag ett dator plattformsbyte och gick från pc som jag använt i mer än 10 år till att köpa en Mac. Idag när jag måste kolla en sak på min gamla pc så slog det mig hur fult allt verkar vara på den. Min Mac med OS X är så mycket snyggare och roligare att använda än pc’n. Övergången var inte helt smärtfri, med frågor som. Hur gör man för att defragmantera hårddisken på Macen? Vart kan jag göra så att finder visar dolda filer? Nu när jag har använt den ett tag så känns det bättre och jag skulle inte vilja gå tillbaka till Windows. Nu har jag hittat alla extra småprogram som man faktiskt verkar behöva för att ändra vissa saker i OS X. Det är det sämsta med OS X att ibland så måste man ta hem program för att ändra en sak i operativsystemet. Vissa saker kan man inte ställa in utan att vara i terminalen och skriva konstiga kommandon för att få det som man vill. En längre post kommer nog framöver med vad jag gillar hos Macen och några småsaker jag stör mig på.