btrfs på Ubuntu Server 9.10

Ubuntu server 9.10 kommer med btrfs inkluderat i kerneln, färdigt att användas. Allt som behövs är en ledig hårddisk och kommandot sudo mkfs.btrfs /dev/sdb (OBS byt ut sdb med rätt enhet för den disk som ska formateras med btrfs). Nu ska enheten vara formaterad med btrfs som filsystem. Mounta den med mount /dev/sdb /mnt/bamse_disken. Installera även hjälp programmen med sudo apt-get install btrefs-tools så går det att använda lite kommandon för att tex lägga till en ny hårddisk i samma mount eller kolla disken(arna) så det inte är nå fel på den.

En liten varning bara. När jag installerade Ubuntu server första gången så fick jag massa konstiga fel, filsystemet kunde inte mountas och jag hamnade i nått konstigt läge. Först trodde jag att det var nå fel på btrfs disken men sen insåg jag att swap partitionen mountades som en krypterad enhet och jag misstänkte den enheten inte mountades riktigt när jag startade om datorn. I ställe för att bråka med det så installerade jag om Ubuntu och valde att partionera min hårddisk själv och valde en vanlig swap partions om inte var krypterad. Efter det så funkar min Ubuntu server finfint och har vart på de senaste två dagarna utan problem.

Min och Eves bil blev såld idag så nästa vecka kanske det blir ett sata kort och en sata hårddisk på någon TB. Fortsättning följer.