Bygg om WordPress permalänkar

Jag ska konvertera en typepad.com blogg till en WordPress blogg snart så jag har kollar runt lite på olika sätt att samtidig göra den nya bloggen lite bättre. Efter att ha läst lite SEO tips för wordpress så var en tanke att göra om permalänkarna så att det inte står (i mitt fall) http://myworld.se​/archives​/2003​/11​/14​/vara-eller-inte-vara​/ utan bara http://myworld.se​/vara-eller-inte-vara​/, alltså bort med /archives/ och datum i länkarna. Lite snyggare länkar och lättare att komma ihåg.

Så här ser mina permalänkar utMen hur fixar man det snyggt i WordPress då? Det finns ju ett plugin till allt i WordPress och att göra redirects är inget undantag. Installera pluginet Redirection från Urban Giraffe och aktivera det. Sen gå in i WordPress -> Inställningar -> Permalänkar och ändra där hur du vill att länkarna ska synas. Mina syns på bilden här bredvid. /%postname%/ taggen gör så att mina länkar blir http://myworld.se/namnet-pa-posten/ och så vill jag ha.

När det är installerat så gå till Verktyg -> Redirection. Där ska vi ställa in så att WordPress tar bort /archivers/år/månad/dag/ i URI’n och samtidigt skickar besökaren till den nya URI’n. Bilden visar hur mina redirects ser ut. Vi gör det för att söker man på Google eller har många inlänkningar så kan den gamla URI’n användas. Med en 301 redirect så fattar Googles robotar att den gamla sidan har flyttat till den nya platsen, och kommer förhoppningsvis att sedan visa den nya URI’n.
Mina 301 redirects

  • Title: Namn för att beskriva vad omlänkningen gör
  • Source URL: är vad som fångas upp i en länk. För mig så fångas /archives​/2003​/11​/14​/ upp med /archives/ och sen (\d*)/ för bara siffror, alltså år sen (\d*)/ igen för månad och sist (\d*)/ igen för dag och den sista (.*) tar all form av text/siffror eller postens rubrik
  • Target URL: vad av den gamla URI’n som ska skickas till den ny URI’n. /$4 tror jag står för det som är efter den fjärde / i URI’n.
  • HTTP Code: ska vara en 301 så Googles robotar vet att det är en permanent flytt av adressen
  • Regex: Syns inte på bilden men den ska vara kryssad

Gär en sådan för både etikettbasen och kategoribas som du ändrat i WordPress -> Inställningar -> Permalänkar. Nedan är en sökning på Google där min gamla URI syns.
Sökning på Google

Men trycker jag på länken kommer jag till:
Länkar till rätt inlägg

Update: Jag hade en mail konversation med en läsare som ville ha lite mera kontroll över sina permalänkar och denna regex fungerade för han. /blog/(\d*)/(\d*)/([A-Za-z0-9-]+)

En reaktion på ”Bygg om WordPress permalänkar

Kommentarer inaktiverade.