Så lätt är det att lägga till ytterligare en disk i en btrfs pool

Jag köpte en till disk som jag tänkte lägga till i min btrfs pool. En sata ”Green” 1.5Tb blev det. Så här lätt är det att lägga till den i en befintlig btrfs multi drive pool.

När den är installerad och systemet känner igen disken.

sudo btrfs device add /dev/disk /mnt/namn

För att kolla om den nya disken är med. Observera att den nya disken inte har lagrar någon data ännu.

sudo btrfs filesystem show

För att balansera data på alla tre diskar måste man köra.

screen -S btrfs sudo btrfs filesystem balance /mnt/namn


Jag körde det sista kommando i en screen eftersom det tar några timmar och jag kan inte vara uppkopplad via ssh så lång tid i sträck.

Kom igång med IMAPFilter

För några dagarsen hittade jag det utmärkta programmet Imapfilter. Detta lilla program filtrerar mailboxen på en IMAP server efter några enkla regler man kan göra själv. Jag vill ha min inbox filtrerad från en server (min fil server som står hemma) så att jag bara ser det viktigaste mailen på min iPhone eller andra mail klienter som inte har en vettig filter funktion.

Här är en liten introduktion till IMAPFilter och reglerna som ska skrivas i LUA kod.

Vi börjar med att installera programmet, i Ubuntu skriver du bara.

sudo apt-get install imapfilter

Kör sen programmet med syntax -v så skapas katalogen för config filen.

imapfilter -v

Nu ska du ha en .imapfilter katalog i din hemkatalog.

cd .imapfilter

Om det inte finns en config.lua fil i den katalogen skapa en med valfri texteditor, jag kör vi på min server.

vi config.lua

Nu ska vi redigera config filen och göra ett enkelt filter på en mailbox. Högst upp i filen skriver vi.

options.timeout = 60
options.subscribe = true

myworld = IMAP {
        server = 'mail.myworld.se',
        username = 'spam',
        password = 'supersecretpassword',
        ssl = 'ssl3'
        }

option.timeout säger till hur lång tid imapfilter ska försöka ansluta till mail servern. option.subscribe gör så att om en mapp skapas på mail servern så kan du använda den direkt. Dom andra raderna säger till hur vi ska ansluta till min mailserver. Sen kan vi hänvisa till den här anslutningen med myworld

Nu börjar det roliga, nu ska vi göra ett enkelt filter.

my_slask = myworld.INBOX:match_from('.*@nutshellmail.com')
myworld.INBOX:move_messages(inuse['Tmp'],my_slask)

Denna regel kollar i inboxen på kontot myworld efter brev från domänen @nutshellmail.com. Breven läggs i variabeln my_slask. Andra raden gör så att dom brev som hittades och finns i variabeln flyttas till en mapp som heter Tmp. Så lätt är det att skapa ett filter med lua i imapfilter.

Det går att göra så att imapfilter körs som en deamon men jag kör det hellre med cron. Så här ser min crontab ut.

*/5 6-20 * * * /usr/bin/imapfilter -l /home/henrik/.imapfilter/ifilter.log > /dev/null 2>&1
*/30 20-6 * * * /usr/bin/imapfilter -l /home/henrik/.imapfilter/ifilter.log > /dev/null 2>&1

Imapfilter körs var 5’e minut mellan kl 06:00 och 20:00. Mellan 20:00 och 06:00 körs det varje halvtimme. Under jobbtid och någon timme till vill jag ha mina mail sorterade rätt snabbt, kvällstid och på natten räcker det gott och väl med 2 ggr i timmen. Läs igenom manualen för att skapa lite fler filter.

Jag har en mapp där alla nyhetsbrev och andra massutskick hamnar. Alla mail äldre än 7 dagar markeras som läste och efter 14 dagar tas breven bort.

Bättre Btrfs i kernel 2.6.35

Efter att ha sett att Btrfs fått några viktiga fixar i linux kernel 2.6.35 testade jag att uppgradera till den versionen på min Ubuntu linux server. Det fungerade finfint efter att ha följt guiden på ubuntu forum. Främst var det -ENOSPC fixen som verkar vara löst i den kernel versionen. -ENOSPC är vad jag förstått hur filsystemet hanterar fel när diskutrymmet är slut. Btrfs är fortfarande beta och har inte hanterat detta riktigt bra innan. Jag tror att jag råkat ut för den buggen när jag gjort en balansering ( ”btrfs filesystem balance” ) av mitt system på två diskar. Nu med den nya kernel så fungerar det bra utan kraschar. En balansering ( finns det ett vettig Svenskt ord? ) använder magi och gör så att viktig metadata finns på båda diskarna och lagrade filer sprids ut på båda diskarna. Den ska nog främst användas om man lägger till en ny disk i ett befintligt filsystem

Jag använder btrfs som filsytem på två diskar (1Tb och 500Gb) som jag sen delar ut via samba för fildelning och netatalk för Apple time machine backup. Klart bästa funktionen är att jag kan lägga till en ny disk i mitt filsystem om jag behöver öka lagringen. Funderar lite på om jag ska köpa en ny sata 1.5 eller 2Tb disk och byta ut min lilla ide 500Gb’are. Inte för att jag behöver mer utrymme nu utan mer för att hårddiskar är billig och det går.

Smärtfri uppdatering av Ubuntu 9.10 -> 10.04

Ubuntu 10.04 kom ju ut för några dagar sen. Lite rädd för att uppdatera vara jag. Skulle webservern, btrfs disken, git och allt annat fungera efteråt? Jag satte igång en screen innan jag gick hem från jobbet så uppdateringen startade, några timmar senare så var det klart och allt fungerade som det skulle.

Nu har jag (med hjälp av denna post) uppdaterat kerneln. Tog flera timmar på min AMD 1500(xp? kanske den heter) med 1Gb minne. Byt ut lighttpd mot nginx, lite mindre minnes användning märkte jag och stramat åt php-fcgi processerna så de inte förökar sig så mycket. Installera monit & munin för att övervaka den lite. Krypterade swap partionen också, samtidig som jag byggde en ny kernel. Inte så smart kanske men datorn använda bara runt 200Mb minne under kompileringen. I normal drift använder den runt 150-175Mb och swapen har jag sett som mest använda runt 60-70Mb.

Btrfs disken fungerade bra fast jag vet att den kan skita sig när som helst. Nu har jag bara tredje backup kopian på den och lite oviktiga saker som alla (tre Mac användare) behöver komma åt. Nu skulle jag bara behöva övertala min kära Evelina så vi kan uppgradera serverdatorn till en dual/quad core.

Namebench testar snabbheten på olika DNS servrar

För någon dag sen skrev jag om Google Public DNS, idag hittade jag ett program för att testa olika DNS servrar och vilken som passar ens egen dator bäst. Programmet finns för Windows, Mac OSX och Linux. Testa och se vilken DNS som är snabbast på det nätverk du sitter, Google DNS var bland de snabbaste för mig när jag testade programmet på min Ubuntu server. Programmet testar massa olika DNS servrar och man får en fin grafisk bild (Mac och Windows) på de olika DNS servrarna och hur snabb dom är. Man kanske inte snabbar upp surfandet så där jätte mycket men några millisekunder här och där gör lite för sidladdningen.

1-2-3 så har du ökat ditt lagringsutrymme på en btrfs disk

Hårddisken innan uppgraderingen Idag fick jag mitt sata kort och hårddisken. Givetvis så måste dom in i datorn så fort det bara gick. Efter öppnande av lådan och letande efter några skruvar till disken så var satakortet och nya hårddisken isatt. Jag har ingen skärm på den datorn men jag testade att starta den ändå och ssh in från Mac datorn. Verkar som allt gått bra. Den nya disken puffade bort min gamla /dev/sda/, alltså boot disken. Den mountas med UID så det var rätt mountad men min btrfs volym på /dev/sdb var inte mountad med UID så den fick jag manuellt. Lägg till en disk i en btrfs volym Sen var det bara att skriva sudo btrfs-vol -a /dev/sda /mnt/Bamse och poff så hade jag 1gb mer utrymme på den volymen. Smidigt smidigt men det är inte över ännu. sudo btrfs-vol -b /mnt/Bamse måste köras om man vill att filsystemet ska ”balanseras”. Tror det menas att filerna och metadata kopieras så inte allt ligger på den första volymen utan att alla diskar får lite av varje fil. Med mina ynka 100gb filer så har det hittills tagit 45 minuter så det är inte så där jättesnabb process man vill sitta och kolla på när den körs. Vid nästa diskuppgradeting ska jag lägga till en ännu större disk och sen ta bort min 500gb ide disk och köra på två sata diskar. Gör så att informationen ligger på båda diskarna Får se om det går lika smidigt att ta bort en disk som att lägga till en ny. Jag är riktigt förvånad att det var så lätt och gick så bra att lägga till en ny hårddisk i en lagrings pool. Btrfs går en spännande tid till mötes. Hoppas det blir en kandidat till Mac OSX när Apple väljer att skrota HFS+.

Update: Jag har nyss märkt att när man har fler än en disk i en volym så kan inte btrfs mountas via fstab utan man måste göra det manuellt.

I väntans tider

Beställde ett sata kontrollerkort och en sata disk som inte har haft hyfsen att komma ännu. Komplett är bra men jag tycker att leverans tiderna är sämre här i Göteborg än i Söderhamn. Beställningen lades i söndags och tar minst tre dagar att komma från Norge.

I morgon spelar ju Madrid också så jag vet inte om jag hinner testa att installera sakerna i filservern då. Jag antar att jag får dom i morgon! Troligen gör jag det ändå för jag är lite sugen att testa om det fungerar.

Här är sakerna jag beställde:
1 st Promise SATA 300 TX4 4P, NCQ/TCQ
1 st Western Digital Caviar® GreenPower 1TB, Sata 3 Gb/s, 32MB Cache

Saker att göra i helgen

Nu i helgen har jag två ”projekt” jag ska försöka göra klart.

1. Beställa sata-kontroller kort tillsammans med hårddisk. Filserver dator skulle behöva lite mera utrymme och det då måste ett sata kort som helst fungerar i linux och bsd införskaffas. Gärna fyra portars så jag kan installera mera hårddiskar senare. Skulle vara kul och se hur btrfs hanterar en till hårddisk också.

2. Piffa upp min östlund.info sida, kanske en WordPress sida bakom så det blir lätt att uppdatera. Inte så där svårt just nu när sidan består av några rader kod. Men jag skulle vilja visa mitt senaste blogg och twitter inlägg kanske även de fyra senaste flickr fotona också. Får undersöka lite men borde inte vara så svårt att sätta upp. Jag har hittat några WordPress theman som skulle kunna gå att använda som grund.