Bygg om WordPress permalänkar

Jag ska konvertera en typepad.com blogg till en WordPress blogg snart så jag har kollar runt lite på olika sätt att samtidig göra den nya bloggen lite bättre. Efter att ha läst lite SEO tips för wordpress så var en tanke att göra om permalänkarna så att det inte står (i mitt fall) http://myworld.se​/archives​/2003​/11​/14​/vara-eller-inte-vara​/ utan bara http://myworld.se​/vara-eller-inte-vara​/, alltså bort med /archives/ och datum i länkarna. Lite snyggare länkar och lättare att komma ihåg.

Så här ser mina permalänkar utMen hur fixar man det snyggt i WordPress då? Det finns ju ett plugin till allt i WordPress och att göra redirects är inget undantag. Installera pluginet Redirection från Urban Giraffe och aktivera det. Sen gå in i WordPress -> Inställningar -> Permalänkar och ändra där hur du vill att länkarna ska synas. Mina syns på bilden här bredvid. /%postname%/ taggen gör så att mina länkar blir http://myworld.se/namnet-pa-posten/ och så vill jag ha.

När det är installerat så gå till Verktyg -> Redirection. Där ska vi ställa in så att WordPress tar bort /archivers/år/månad/dag/ i URI’n och samtidigt skickar besökaren till den nya URI’n. Bilden visar hur mina redirects ser ut. Vi gör det för att söker man på Google eller har många inlänkningar så kan den gamla URI’n användas. Med en 301 redirect så fattar Googles robotar att den gamla sidan har flyttat till den nya platsen, och kommer förhoppningsvis att sedan visa den nya URI’n.
Mina 301 redirects

 • Title: Namn för att beskriva vad omlänkningen gör
 • Source URL: är vad som fångas upp i en länk. För mig så fångas /archives​/2003​/11​/14​/ upp med /archives/ och sen (\d*)/ för bara siffror, alltså år sen (\d*)/ igen för månad och sist (\d*)/ igen för dag och den sista (.*) tar all form av text/siffror eller postens rubrik
 • Target URL: vad av den gamla URI’n som ska skickas till den ny URI’n. /$4 tror jag står för det som är efter den fjärde / i URI’n.
 • HTTP Code: ska vara en 301 så Googles robotar vet att det är en permanent flytt av adressen
 • Regex: Syns inte på bilden men den ska vara kryssad

Gär en sådan för både etikettbasen och kategoribas som du ändrat i WordPress -> Inställningar -> Permalänkar. Nedan är en sökning på Google där min gamla URI syns.
Sökning på Google

Men trycker jag på länken kommer jag till:
Länkar till rätt inlägg

Update: Jag hade en mail konversation med en läsare som ville ha lite mera kontroll över sina permalänkar och denna regex fungerade för han. /blog/(\d*)/(\d*)/([A-Za-z0-9-]+)

Fyra år med myWorld

Via WordPress pluginet Useless Stats fick jag reda på att min blogg fyller 4 år i morgon.

Useless Stats for myWorld

Generated 22.08.2007 by Useless Stats v1.21

 • First post was made on 23.08.2003.
 • This blog is 3 years, 364 days old.
 • Average of 0.14 posts per day in the past week.
 • Average of 0.03 posts per day in the past month.
 • Average of 0.40 posts per day since the start of the blog.
 • Average of 0.00 comments per post in the past week.
 • Average of 0.00 comments per post in the past month.
 • Average of 0.58 comments per post since the start of the blog.

Nytt utseende, men inte riktigt nöjd

Så där nu har jag ett nytt utseende igen. Jag har inte riktigt hittar rätt därför byter jag theman ganska ofta. Kanske borde jag sätta mig ner och göra ett eget. Nu har jag suttit och gjort om alla ändringarna jag hade i det förra themat till det här themat. Grejat lite med css filer, plugins och översatt lite saker till svenska. Vi har börjat med webbdesign på Ide Världen och jag tror det är därför jag vill göra ett eget schyst utseende på den här bloggen. Jag skulle vilja bli riktigt bra på webb grejer och då borde jag sätta mig ner och greja så jag lär mig riktigt. Det är ganska schyst webbkurs för sidorna vi gör måste validera och göras i xhtml/css. Klassen jag går i är väldigt blandad och jag tror att jag har mest erfarenhet av html/css. Nä nu ska jag röka vattenpipa med flickvännen.

Hurra, till en lyckad server flytt

Så där nu verkar flytten vara avklarad. Vad är det för flytt jag gjort då? Jo jag fick flytta från en server hos manufrog till en annan lite nyare server. Varför fick jag flytta då? Jo på den gamla servern jag var på fanns inte ”pdo_mysql”. Vad är ”pdo_mysql” för nått då? Ingen aning (någon sorts kommunikation mellan php och mysql verkar det genomföra) men det behövs för att testa Habari. Habari verkar kunna bli ett spännande alternativ till wordpress kanske lyckas dom göra nått lika bra eller bättre. Fördelen med Habari är att dom (kodarna) vill använda nyaste php och mysql, och göra en smidig bra kod utan gamla beroenden som wordpress kan lida lite av. Nackdelen med Habari är just att den kräver php5 (PHP5 with PHP Data Objects (PDO)). Manufrog servern jag var på hade php5 installerat men inte pdo_mysql efter ett mail till deras kundtjänst i fredags så fick jag ett snabbt svar och möjligheten att byta till en annan manufrog server. Vad som gjorde att det tog sådan tid med flytten, den verkade bli klar i dag mellan 9-10 på morgonen var att IT-stiftelsen bytte system för domän hantering just i samma stund som jag skulle peka om mitt myworld.se domän.

Long time no, hmm

Blev en liten fix dag då jag grejade lite med saker på den här sidan. Fixade en ”bug” som bara verkade förekomma i Firefox med att menyn försvann längst ner. Jag har inte sett det eftersom jag använder Safari för det mesta och där såg allt bra ut. Det var bredden på sidan som var för smal för att menyn skulle få plats och därför knuffades den ner under allt annat. Antar att Firefox var för strikt med att läsa css eftersom menyn inte knuffades ner i Safari. Kollade också så det inte har kommit någon ny version av Spam Karma. SK fungerar jävligt bra att hålla kommentarerna spam fria, än så länge. Nu behöver jag bara börja skriva något regelbundet igen.

Info: ”myworld.se”

Nu har jag fått den nya domänen och det finns på http://myworld.se. Kommer även att finnas en subdomän med mer foton men den kan bara vissa kan komma in på. Mer info till dom som ska ha det senare. Finns nu en ”test” domän test.myworld.se som jag kommer att använda till att testa saker innan dom kommer på ”huvudsidan”. Hoppas allt funkar bra.