Vad var bäst på WebCoast 2012

Då är man hemma igen från årets WebCoast. Det är första året jag var där. Här är några tankar jag fått med mig från konferensen i år.

Intresantast tyckte jag var Annika Lidne & Mattias Östmars metod för att klassificera företag som dom kallar Distruptive Leap. Det är lättare att läsa deras blogg än att jag ska försöka förklara. Men man började fundera lite vart företaget jag jobbar på är i deras cirkel. Länk till cirkel modellen Annika använde.

En annan bra föreläsning var Zentrepenör av Anna Hass. Hon pratade om vad man behöver för att må bra som entreprenör. Det jag tog med mig var att man kan göra en gjortlista istället för todo. Där skriver man ner de saker man gjort under dagen istället för att se de saker man planerat men inte hunnit gjort. En annan sak är också att ens tid är som en cirkel. Ska man pressa in en ny tårtbit så måste man ta bort tid från nått annat.

Runt om i världen blomstrar ruby men i Sverige är det väldigt få ruby utvecklare. Enligt talaren som jag inte har namnet på nu men jag tror han kom från IHM Business School så finns det fler .NET utvecklare på hissingen än ruby utvecklare i Sverige. Jag har testar ruby lite och tycker det är ett rätt bra språk så jag tycker det är synd att inte det har slagit mer i Sverige.

Det är rätt schyst att det finns en social media/web (un)konferens i Göteborg. Nackdelen med unkonferens stuket är att det kan vara rätt stor skillnad på talarna. Ibland är det jäkligt bra och i nått fall kan det vara rätt dåligt. Det ska ha varit fler besökare i år än det var förra året så jag hoppas det blir en ny webcoast nästa år.

Domainz hjälper dig hålla reda på dina domäner

information om domänen Östlund.infoAv en slump så hittade jag Domainz. Det är en webtjänst som håller reda på dina domäner. Man lägger bara till dom i Domainz kontrollpanel och sen kan man få massa information om all domäner på ett och samma ställe. Man kan länka in Googla Analytics kontot om man har ett sådant körandes på domänen. Annat info man får är tex när en domänregistrering går ut, indexerade sidor i google, yahoo, bing, altavista (finns dom ännu?), hur många länkar man har och pagerank från google och alexa.

Bilden visar min domän Östlund.info. Lite info om när den skapades och när den ska förnyas. Den inte alltför imponerande pagerank 1 visar den också (någon som vill skänka lite länkjuice?). Google har indexerat två sidor. Antar att min pdf räknas som en indexerad sida. Nyttan med en tjänst som Domainz är ju större ju mer domäner man ska administrera. Tjänsten är gratis än så länge och värd att testa.

Oops! I did it (vad man bör tänka på domänflytt)

De senaste veckorna har företaget jag är på flyttat över dns administrationen från en gammal webhost till den nya hosten. Fördelen är att vi nu kan administrera de olika domänerna vi har själva. Företaget har ett par domäner och de inte så viktiga domänerna (bara parkerade) har flyttats över under veckan men igår flyttade jag över huvud domänen till nya hosten. Allt verkade okay och jag gick hem för helgen.

I morse ringde min chef och sa att mailen inte fungerade. Hmm den ligger på en Exchange server i molnet. Det var snabbt fixat att göra ett domän pek så att mailen fungerade igen. Likaså var det en Sharepoint server, också moln baserad som måste få sin subdomän rätt pekad.

Vad har jag lärt mig av det här då? Det är bra att ha koll på allt som ligger under en domän. Gör de inte så kritiska domänpekningar först för att se hur fort det går och att inget krånglar. Om det går gör alla pekningar först och flytta sen till de nya nameservrarna. Och sist gör det när folk inte använder tjänsterna, gärna helgen eller natten. Skriv sen ner hur och vad du gjort efter du gjort det så om någon annan gör det nästa gång vet dom hur och vad som ska flyttas (och inte gör samma misstag som dig 😉 ).

Håll koll på dina nätverk

Igår var jag på en föreläsning om (mänskliga)nätverk. Den var rätt okay. Fick lite tips på vad man kan göra för att få bättre kontakter. T.ex. prata mer med människor man träffar i vardagen och ha och lämna visitkort. Lite tips på att underhålla sina kontakter också som att skicka julkort, komma ihåg födelsedagar eller bara skriva ett brev någon gång ibland. Sen tog dom också upp saker som att vara med på sidor som Facebook, Twitter och LinkedIn, dels för att underhålla kontakter men även för att skaffa nya. På Facebook har jag störst kontaktnät av de tre sidorna. Inte många som jag känner använder Twitter eller Linkedin så där har jag väldigt få kontakter.

Kjell Enhagers Jag AB idéer ville föreläsaren att vi skulle ta med oss och tänka på. Se den om du inte gjort det. Jag tror att jag har sett en filmad föreläsning med han och kände igen ganska mycket av det. Så jag har tänkt lite så att jag måste själv marknadsföra och sälja mig.
Ett praktisk exempel av det är min östlund.info som är mitt lilla internet visitkort där jag länkar till de ställen jag finns på nätet. Har det fungerat? Jag vet faktisk inte ännu men det är lättare att skriva ner den adressen på ansökningar så får arbetsgivaren en färdig sida med de ställen han kan kolla upp mig på. De flesta arbetsgivare googlar namnet på en och det kan vara bra att arbetsgivaren får se just min Henrik Östlund facebook/twitter/osv sida. Just nu ligger östlund.info som 3’e resultat om man googlar Henrik Östlund.

Google Gears tar webben offline

Google har just släppt Google Gears. En för Mac (Win är det en .exe installation) Firefox extension som gör att man kan använda exempelvis google reader (enda exemplet jag hittade nu) offline. Det verkar som man kan använda google gears api för att göra sina egna webbsidor tillgängliga offline. Coolt om man skulle kunna använda gmail offline och skriva mail på tåget och sen skickas dom när man hittar en internet anslutning. Får se hur många ”webb 2.0” applicationer som kommer att använda google gears inom en snar framtid.

Ett stycke fulhack för IE

Håller på med en webbsida till den här terminens slutarbete. Den grupp jag är i gör en presentation, folder och hemsida till en nystartad förening här i Bollnäs. Jag sitter och kodar sidan på en Mac med Firefox, Safari och Opera, sen får jag gå och kolla hur det ser ut i Windows och Internet Explorer samt Firefox. Nu har vi bara IE7 på skolan så jag vet inte riktigt hur den fungerar i IE6. Men det har blivit nått fulhack för att få den att se likadant ut på en PC maskin som det ser ut för mig på Macen. Det smartaste och enklaste kanske vore att göra sidan först till IE och sen modifiera den för att fungera i de andra webbläsarna. Tänk vad smidigt det vore med en standard som alla följde så allt fungerade lika i alla webbläsare.

Paul lär oss PHP5 och SimpleXML

Paul Stamatiou har skrivit en introduktion till hur man använder PHP 5 och SimpleXML för att läsa data ur xml filer. Man kan använda det till att utbyta information från olika webbtjänster som Flickr, Google maps eller Twitter för att ta några exempel.