Namebench testar snabbheten på olika DNS servrar

För någon dag sen skrev jag om Google Public DNS, idag hittade jag ett program för att testa olika DNS servrar och vilken som passar ens egen dator bäst. Programmet finns för Windows, Mac OSX och Linux. Testa och se vilken DNS som är snabbast på det nätverk du sitter, Google DNS var bland de snabbaste för mig när jag testade programmet på min Ubuntu server. Programmet testar massa olika DNS servrar och man får en fin grafisk bild (Mac och Windows) på de olika DNS servrarna och hur snabb dom är. Man kanske inte snabbar upp surfandet så där jätte mycket men några millisekunder här och där gör lite för sidladdningen.

Två saker att sakna i Windows

Det finns två saker som jag speciellt saknar när jag använder en Windows burk. När jag ska starta ett program så trycker jag automatiskt på ctrl+space i hopp om att få upp Quicksilver menyn. Jag gör det helt automatisk och blir förvånad när den inte kommer upp. Några sekunder senare så brukar jag komma på att jag inte sitter med min Mac.

Den andra saken jag saknar i Windows och program som First Class (som jag använder på distansutbildningen) är Spotlight sökning. Det behöver inte just vara Spotlight men en sökning som fungerar ungefär lika. Som söker kontinuerligt varefter man skriver in bokstäver. I First Class (även på mac) så är det jävligt jobbigt att hitta mail genom att skriva in nått som man tror stod i mailet, trycka sök och sen gå igenom alla olika resultat man fick fram. Göra om allt eftersom man fick för många resultat eller inget allt. Det är bra i Spotlight att man söker på nästan allt man har i text på datorn t.e.x mail, dokument, filer och bilder.

Ubuntu

Installerade Ubuntu Linux på en dator som flickvännen ska låna av min mor och far. Ubuntu var verkligen lätt att installera och jag blir riktigt sugen på att installera det på min egen pc dator. Alla andra olika varianter av Linux jag testat har efter väldigt kort tid åkt ut ur datorn för jag fattar inte hur man ska göra minsta enkla grej. Jag tycker Ubuntu liknar Mac os lite med ett snyggt skal som körs på en kraftfull bas. Där det går att göra det flesta grejerna grafiskt men man har ändå kraften i Unix/Linux att tillgå via terminalen.

En del i att jag älskar Mac OSX ligger i att man kan göra nästan vad man vill via terminalen men man behöver inte vara gud på Unix för att använda datorn. Ubuntu verkar vara lite så fast för pc. Min flickvän har eller har inte haft egen dator så hon är inte Windowsfierad (sådana som bara kan använda Windows och skulle gråta om dom måste använda nått annat os) och börjar hon med Linux så borde hon lära sig att använda det istället för Win. Hennes krav verkar än så länge vara att man ska kunna kolla mailen (gmail), surfa och skriva på datorn.

Fast jag får se hur hon tar det när hon sätter sig vid datorn, hon kanske vill ha Windows ändå. Bara att vänta och se.

Snyggare med Mac OS X

För ca tre månader sedan gjorde jag ett dator plattformsbyte och gick från pc som jag använt i mer än 10 år till att köpa en Mac. Idag när jag måste kolla en sak på min gamla pc så slog det mig hur fult allt verkar vara på den. Min Mac med OS X är så mycket snyggare och roligare att använda än pc’n. Övergången var inte helt smärtfri, med frågor som. Hur gör man för att defragmantera hårddisken på Macen? Vart kan jag göra så att finder visar dolda filer? Nu när jag har använt den ett tag så känns det bättre och jag skulle inte vilja gå tillbaka till Windows. Nu har jag hittat alla extra småprogram som man faktiskt verkar behöva för att ändra vissa saker i OS X. Det är det sämsta med OS X att ibland så måste man ta hem program för att ändra en sak i operativsystemet. Vissa saker kan man inte ställa in utan att vara i terminalen och skriva konstiga kommandon för att få det som man vill. En längre post kommer nog framöver med vad jag gillar hos Macen och några småsaker jag stör mig på.

Nöjd?

Idag har jag gjort 3 bra saker. Först så har jag skrivit lika många inlägg som förra månaden, sen har jag lagat mat till mig själv, och sist så har jag vart nyckterist i 30 dar utan antabus. Maten kanske inte är lika bra gjord som en vanlig person gör men jag är väldigt van mina kok konster så jag klagar inte. Inte en droppe alcohol under ”snart” 30 dar, ganska nöjd över det. Brukar ju vara så att man tar en cider när man quizar eller så går man ut på fre/lör, men jag har avstått hellt och det är jag väldigt nöjd över. Har vart rökfri i 7-10 dar också men det beror nog på att jag isollerat mig här hemma och inte träffat mina kompisar som röker.

Annars då, jo det känns lite bättre än i lördags då jag blit förförd av en gamal kärlek. Kärleken är musiken och jag har återupptäckt den eller den kom till mig i söndags kväll och nu tröstar den mig med all sin härlighet. Av bara farten beställde jag 3 st skivor. Installe
rade om WinXP men inte fan blev det bättre med inet för det, skulle vilja slå sönder nått när nätet slutar funka. Det funkar ju på min andra dator, den dator jag inte har någom skärm till :evil:. Vet inte vad det kan vara, kanske fel på kabeln eller nät-kortet. Testar lite nya program bla. kör jag Opera isälle för Internet Explorer och jag är mycket nöjd än så länge. Som mail program testar jag thunderbird och jag gillar det också.

Imorgon ska jag ner till kyrkans-caffe men jag vet inte riktigt om jag vill, men har jag bestämt så måsta jag ju dyka upp. Skulle träffa någon som jag inte kommer ihåg namnet på. Kan nog bli en bra erfarenhet om jag får (gratis) jobba där.