1-2-3 så har du ökat ditt lagringsutrymme på en btrfs disk

Hårddisken innan uppgraderingen Idag fick jag mitt sata kort och hårddisken. Givetvis så måste dom in i datorn så fort det bara gick. Efter öppnande av lådan och letande efter några skruvar till disken så var satakortet och nya hårddisken isatt. Jag har ingen skärm på den datorn men jag testade att starta den ändå och ssh in från Mac datorn. Verkar som allt gått bra. Den nya disken puffade bort min gamla /dev/sda/, alltså boot disken. Den mountas med UID så det var rätt mountad men min btrfs volym på /dev/sdb var inte mountad med UID så den fick jag manuellt. Lägg till en disk i en btrfs volym Sen var det bara att skriva sudo btrfs-vol -a /dev/sda /mnt/Bamse och poff så hade jag 1gb mer utrymme på den volymen. Smidigt smidigt men det är inte över ännu. sudo btrfs-vol -b /mnt/Bamse måste köras om man vill att filsystemet ska ”balanseras”. Tror det menas att filerna och metadata kopieras så inte allt ligger på den första volymen utan att alla diskar får lite av varje fil. Med mina ynka 100gb filer så har det hittills tagit 45 minuter så det är inte så där jättesnabb process man vill sitta och kolla på när den körs. Vid nästa diskuppgradeting ska jag lägga till en ännu större disk och sen ta bort min 500gb ide disk och köra på två sata diskar. Gör så att informationen ligger på båda diskarna Får se om det går lika smidigt att ta bort en disk som att lägga till en ny. Jag är riktigt förvånad att det var så lätt och gick så bra att lägga till en ny hårddisk i en lagrings pool. Btrfs går en spännande tid till mötes. Hoppas det blir en kandidat till Mac OSX när Apple väljer att skrota HFS+.

Update: Jag har nyss märkt att när man har fler än en disk i en volym så kan inte btrfs mountas via fstab utan man måste göra det manuellt.

Backup, nästan allt tillbaka

Min pc slutade fungera för ett tag sen. Någon gång i februari tror jag det var. Jag hade alla bilder från då jag köpte min digitalkamera, runt 2003-06, till pc’n slutade fungera. I runda slängar 2gb eller över 2000 st bilder. Min pc var enda stället jag hade dom på. Plus massa dokument. Så idag var jag ner på stan och köpte mig en extern hårddisk chassi. Det blev lite dyrare än jag tänkt mig då jag ville ha firewire, min Mac’s 3 usb portar är redan fulla med grejer. En ”Mapower KC-31” blev det.

Efter det var det bara att slakta min pc och plocka ut det jag kan använda. Min smothwall routher har nu 384mb i ram. Dom gamla hårddiskarna från pc var bara att stoppa i (en i taget) i chassit plugga in alla kablar och trycka på power knappen så dök dom upp på skrivbordet på min Mac. Min gamla boot hårddisk fungerade fint, båda partionerna, så jag kunde kopiera över min hem katalog från Mina Dokumet. Alla bilder och dokument fick jag igen.

Min andra hårddisk var det värre med där fick jag upp ett felmeddelande att det inte gick att mounta hårddisken. Borde inte vara nått problem eftersom den bara ska vara formaterad som en volym med NTFS. Efter lite klurande så bestämde jag mig för att helt enkelt formatera om den till en Mac volym. Det jag kommer ihåg att jag hade på den var en backup av min ipods all musik, fast ganska gammal backup nu. Ny formaterad får den hårddisken agera som backup och extra lagring åt min Mac.

Vad har jag lärt mig nu då? Det är ganska dumt att inte göra backup. Det kan faktiskt hända att en hårddisk slutar fungera. Skulle jag t.ex. göra en backup på mina bilder så tar det kanske 1 – 1/2 dvd skiva eller 5-6gb och runt 30 minuter i tid. Jag skulle nog ångra mig om det var hårddisken med bilder som inte fungerade och jag inte hade bilderna någon annanstans. Nu ska jag försöka vara smart och ta en backup av saker som jag inte vill ska försvinna.