Inventering av mina domäner

Evelina har precis installerat sin anda WordPress blogg på mitt webbhotell. Det började för någon vecka sen när jag hjälpte henne att sätta upp en WordPress installation för hennes rockband. Random Days är rockgruppen hon sjunger i. Dom andra medlemmarna är baserade runt Söderhamn så det blir lite sporadiskt repande. Idag åkte hon hem för att repa några dagar. Dom är rätt duktiga och verkar ha roligt så jag hoppas dom får lite live spelningar till våren och nästa sommar. Random Days finns också på Soundcloud om man vill lyssna och kommentera deras musik där.

På hennes andra WordPress site ska hon visa upp sin konst och kanske blogga om konst. Jag satte upp den i morse och nu är det bara Wordprss välkommen sida där så jag länkar inte till den domänen nu.

Jag hoppas att hon ska gilla WP så mycket så hon flyttar över sin nuvarande blogg till en egen domän och WordPress installation.

Andra domäner/sidor jag har på mitt konto
resor.myworld.se – Min resedagbok
Östlund.info – CV sida som jag använder vid jobbsök
knytnävsklubben.se – löst sammanhållen fotogrupp här i Göteborg
forum.knytnävsklubben.se – knytnävsklubbens forum sida
inspired.nu – brukar jag använda när jag behöver en domän att testa saker på

Alla sidor körs på WordPress förutom forumet som körs bbPress (WordPress utvecklarna står bakom och det ska integreras i WordPress inom en snar framtid) och östlund.info som bara är en sida med länkar till de ställen jag finns på nätet.

Domainz hjälper dig hålla reda på dina domäner

information om domänen Östlund.infoAv en slump så hittade jag Domainz. Det är en webtjänst som håller reda på dina domäner. Man lägger bara till dom i Domainz kontrollpanel och sen kan man få massa information om all domäner på ett och samma ställe. Man kan länka in Googla Analytics kontot om man har ett sådant körandes på domänen. Annat info man får är tex när en domänregistrering går ut, indexerade sidor i google, yahoo, bing, altavista (finns dom ännu?), hur många länkar man har och pagerank från google och alexa.

Bilden visar min domän Östlund.info. Lite info om när den skapades och när den ska förnyas. Den inte alltför imponerande pagerank 1 visar den också (någon som vill skänka lite länkjuice?). Google har indexerat två sidor. Antar att min pdf räknas som en indexerad sida. Nyttan med en tjänst som Domainz är ju större ju mer domäner man ska administrera. Tjänsten är gratis än så länge och värd att testa.

Oops! I did it (vad man bör tänka på domänflytt)

De senaste veckorna har företaget jag är på flyttat över dns administrationen från en gammal webhost till den nya hosten. Fördelen är att vi nu kan administrera de olika domänerna vi har själva. Företaget har ett par domäner och de inte så viktiga domänerna (bara parkerade) har flyttats över under veckan men igår flyttade jag över huvud domänen till nya hosten. Allt verkade okay och jag gick hem för helgen.

I morse ringde min chef och sa att mailen inte fungerade. Hmm den ligger på en Exchange server i molnet. Det var snabbt fixat att göra ett domän pek så att mailen fungerade igen. Likaså var det en Sharepoint server, också moln baserad som måste få sin subdomän rätt pekad.

Vad har jag lärt mig av det här då? Det är bra att ha koll på allt som ligger under en domän. Gör de inte så kritiska domänpekningar först för att se hur fort det går och att inget krånglar. Om det går gör alla pekningar först och flytta sen till de nya nameservrarna. Och sist gör det när folk inte använder tjänsterna, gärna helgen eller natten. Skriv sen ner hur och vad du gjort efter du gjort det så om någon annan gör det nästa gång vet dom hur och vad som ska flyttas (och inte gör samma misstag som dig 😉 ).

Resor @ myWorld

Pratat lite med min syster om en rese sidan igen. Några små tester blev det idag. Kanske blir nått av den iden ändå. Måste nog fixa med layouten och några andra detaljer innan det kan bli något konkret av det. Så alla blir nöjda. Sen så ska det ju bli några som skriver också, eller reser och skriver. Kanske det blir en till subdomän med en rese sida på innan hon drar till Indien igen.

Update: min resedagbok finns nu på subdomänen resor.myworld.se