Är det värt att köpa en Pogoplug?

Pogoplug Det verkar som Pogoplug har börjat att leverera till Europa nu. Pogoplug är ju en liten dator man sätter i vägguttaget och kopplar USB hårddiskar till, sen går det att dela innehållet lokalt och över internet. Jag funderar om jag ska investera i en sådan till mina föräldrar, som jag kan göra off-site-backups till. Verkar ju som man kan köra SSH på dom och det borde inte vara nått problem att rsynca en folder från min backup enhet till hårddisken på Pogoplugen. Sen är det ju bra för mina föräldrar så dom kan göra backups på sina saker också. Om jag också skulle kunna ladda upp foton och video till mina föräldrars Pogoplug och dom bara kan titta på det lokalt så skulle det vara guld värt. Då skulle jag kunna skicka mera bilder och kanske någon video hälsning ibland utan att resten av världen får se det. Jag ska åka hem vecka 10 så köper jag en innan dess så kan jag installera och sätta upp allt som behövs för att jag ska komma åt den härifrån Göteborg. Frågan är bara om jag har råd med de 113,95 € den kostar här i Europa?

2gb gratis backup med Mozy

Mozy en online backup tjänst släppte sin mac client nu i dagarna. Vill man testa Mozy kan man göra ett konto med 2gb gratis backup utrymme. Annars så kostar det ca 33 kr i månaden för obegränsat utrymme. Har man viktiga filer så kanske det kan vara en bra investering. Det hela fungerar så att man installerar ett program i datorn som man sen väljer vilka filer/kataloger som det ska tas backup av. Sen kan man ställa in programmet att göra en backup automatiskt eller en viss tid per dag. Allt överförs via ssl och ska vara krypterat. Det går att komma åt sina filer från webbläsaren och ladda ner dom som en ”disk image” på Mac. Mitt lilla test med min mail och adressboken fungerade fint förutom att programmet kraschade när överföringen var klar. Mac klienten är bara en beta än så länge så dom fixar det förhoppningsvis väldigt snart.

Jag har börjat fundera om jag ska investera i en backup tjänst främst för mina skolarbeten och arbeten. Vissa saker är väldigt bra att ha så man kommer åt dom på nätet och ha en extra kopia på ett annat ställe än min ”ex” hårddisk. Amazons S3 är ju en liknande tjänst och det finns en tredjeparts Mac client till den. Annars så brukar dom flesta online backup lösningar vara relativt inriktade mot PC marknaden.

One site to rule them all

Mitt Google konto och gmail har tagit en central plats i min online värld. Först är det Google Browser Sync som synkroniserar mina bokmärken mellan de fyra olika Firefox jag använder. Firefox på datorn hemma (mac), Firefox portable på USB minnet i skolan (win/mac), datorn hos mina föräldrar (win). Det bästa är att det går att synkronisera mellan mac/win. Sen är det Firefox pluginet Gspace ser till så att jag kan ladda upp en kopia till gmail på mina inlämningsuppgifter, bra att ha om USB minnet strejkar någon dag. Med hjälp av Greasemonkey och scriptet Google Reader Redux så ser jag mina RSS prenumerationer i gmail. Scriptet Google Agenda ser till att mitt skolschema från google kalender också syns i gmail.

Det rycktas att Google ska släppa en webb baserad lagringstjänst där man ska ha utrymme att spara filer på. Det skulle vara riktigt coolt om en sådan kom för då kunde jag kanske göra automatiska backup på mina skoluppgifter till den och ha dom tillgängliga online. Det har hänt att jag glömt mitt USB minne hemma med viktiga saker på och med en restid på ca en timme med buss så kan man inte direkt ta sig hem och hämta det. Omnidrive är en webbaserad lagringstjänst som man får en gigabyte med utrymme hos men dom har idag ingen fungerande Mac klient så man måste ladda upp filer med webbläsaren. I Windows och med deras klient installerad ser man Omnidriven som en vanlig hårddisk. Som vanligt får man vänta lite längre för att det ska fungera med Macen.

PS: Sen går det ju att chata i gmail också. Och skriva epost.

Backup, nästan allt tillbaka

Min pc slutade fungera för ett tag sen. Någon gång i februari tror jag det var. Jag hade alla bilder från då jag köpte min digitalkamera, runt 2003-06, till pc’n slutade fungera. I runda slängar 2gb eller över 2000 st bilder. Min pc var enda stället jag hade dom på. Plus massa dokument. Så idag var jag ner på stan och köpte mig en extern hårddisk chassi. Det blev lite dyrare än jag tänkt mig då jag ville ha firewire, min Mac’s 3 usb portar är redan fulla med grejer. En ”Mapower KC-31” blev det.

Efter det var det bara att slakta min pc och plocka ut det jag kan använda. Min smothwall routher har nu 384mb i ram. Dom gamla hårddiskarna från pc var bara att stoppa i (en i taget) i chassit plugga in alla kablar och trycka på power knappen så dök dom upp på skrivbordet på min Mac. Min gamla boot hårddisk fungerade fint, båda partionerna, så jag kunde kopiera över min hem katalog från Mina Dokumet. Alla bilder och dokument fick jag igen.

Min andra hårddisk var det värre med där fick jag upp ett felmeddelande att det inte gick att mounta hårddisken. Borde inte vara nått problem eftersom den bara ska vara formaterad som en volym med NTFS. Efter lite klurande så bestämde jag mig för att helt enkelt formatera om den till en Mac volym. Det jag kommer ihåg att jag hade på den var en backup av min ipods all musik, fast ganska gammal backup nu. Ny formaterad får den hårddisken agera som backup och extra lagring åt min Mac.

Vad har jag lärt mig nu då? Det är ganska dumt att inte göra backup. Det kan faktiskt hända att en hårddisk slutar fungera. Skulle jag t.ex. göra en backup på mina bilder så tar det kanske 1 – 1/2 dvd skiva eller 5-6gb och runt 30 minuter i tid. Jag skulle nog ångra mig om det var hårddisken med bilder som inte fungerade och jag inte hade bilderna någon annanstans. Nu ska jag försöka vara smart och ta en backup av saker som jag inte vill ska försvinna.