Är det värt att köpa en Pogoplug?

Pogoplug Det verkar som Pogoplug har börjat att leverera till Europa nu. Pogoplug är ju en liten dator man sätter i vägguttaget och kopplar USB hårddiskar till, sen går det att dela innehållet lokalt och över internet. Jag funderar om jag ska investera i en sådan till mina föräldrar, som jag kan göra off-site-backups till. Verkar ju som man kan köra SSH på dom och det borde inte vara nått problem att rsynca en folder från min backup enhet till hårddisken på Pogoplugen. Sen är det ju bra för mina föräldrar så dom kan göra backups på sina saker också. Om jag också skulle kunna ladda upp foton och video till mina föräldrars Pogoplug och dom bara kan titta på det lokalt så skulle det vara guld värt. Då skulle jag kunna skicka mera bilder och kanske någon video hälsning ibland utan att resten av världen får se det. Jag ska åka hem vecka 10 så köper jag en innan dess så kan jag installera och sätta upp allt som behövs för att jag ska komma åt den härifrån Göteborg. Frågan är bara om jag har råd med de 113,95 € den kostar här i Europa?

Tankar efter Internet EXPO

I onsdags och torsdags fick jag chansen att gå på Internet EXPO. Jag var där på förmiddagen och lyssnade på lite olika seminarier. Beata Wickbom från Pool Reklmabyrå höll ett bra seminarium om vad användarna vill ha. Tjejerna från Google Nicole Haman & Anna Gernandt pratade annonsering. Men den jag verkligen ville höra var Johanna Ögren från bla Bokhora. Hon var väldigt intressant, kunnig och erfarenhet av flera marknadsföringar med webben som medium. Jag fick några tankar och idéer vad man kan göra göra när nästa iPhone app ska marknadsföras.

Annars då bland utställarna så var det inte så där jätte intressant. Jag hade trot och hoppats få se flera använda iPhonen och gjort coola saker med den. Många av de besökare jag såg där hade iPhones men i utställarnas bås såg jag ingen.

Namebench testar snabbheten på olika DNS servrar

För någon dag sen skrev jag om Google Public DNS, idag hittade jag ett program för att testa olika DNS servrar och vilken som passar ens egen dator bäst. Programmet finns för Windows, Mac OSX och Linux. Testa och se vilken DNS som är snabbast på det nätverk du sitter, Google DNS var bland de snabbaste för mig när jag testade programmet på min Ubuntu server. Programmet testar massa olika DNS servrar och man får en fin grafisk bild (Mac och Windows) på de olika DNS servrarna och hur snabb dom är. Man kanske inte snabbar upp surfandet så där jätte mycket men några millisekunder här och där gör lite för sidladdningen.

One site to rule them all

Mitt Google konto och gmail har tagit en central plats i min online värld. Först är det Google Browser Sync som synkroniserar mina bokmärken mellan de fyra olika Firefox jag använder. Firefox på datorn hemma (mac), Firefox portable på USB minnet i skolan (win/mac), datorn hos mina föräldrar (win). Det bästa är att det går att synkronisera mellan mac/win. Sen är det Firefox pluginet Gspace ser till så att jag kan ladda upp en kopia till gmail på mina inlämningsuppgifter, bra att ha om USB minnet strejkar någon dag. Med hjälp av Greasemonkey och scriptet Google Reader Redux så ser jag mina RSS prenumerationer i gmail. Scriptet Google Agenda ser till att mitt skolschema från google kalender också syns i gmail.

Det rycktas att Google ska släppa en webb baserad lagringstjänst där man ska ha utrymme att spara filer på. Det skulle vara riktigt coolt om en sådan kom för då kunde jag kanske göra automatiska backup på mina skoluppgifter till den och ha dom tillgängliga online. Det har hänt att jag glömt mitt USB minne hemma med viktiga saker på och med en restid på ca en timme med buss så kan man inte direkt ta sig hem och hämta det. Omnidrive är en webbaserad lagringstjänst som man får en gigabyte med utrymme hos men dom har idag ingen fungerande Mac klient så man måste ladda upp filer med webbläsaren. I Windows och med deras klient installerad ser man Omnidriven som en vanlig hårddisk. Som vanligt får man vänta lite längre för att det ska fungera med Macen.

PS: Sen går det ju att chata i gmail också. Och skriva epost.

OpenDNS

OpenDNS erbjuder gratis dns server. Det enda man behöver göra är att ställa om sin dns (i routern eller datorn) till deras två servrar sen fungerar det utan vidare. Enligt OpenDNS så ska deras servrar vara snabbare på grund av deras cache och dessutom förhindra phishing försök. Affärsiden är att visa en söksida med annonser på om sidan man vill surfa till inte kan hittas.

Det är enkelt att ändra sin dns så man använder OpenDNS och det finns en länk man kan gå till och se om det fungerar. Det jag undrar lite över är om något blir censurerat och hur mycket om mig som egentligen sparas i deras loggar. Jag tänker testa deras dns ett tag och kolla om jag märker någon skillnad.