Gör gmail lite säkrare med https

Genom att använda https istället för http i början av länken/adressen till gmail så får man en säker anslutning. En säker anslutning gör att datatrafiken mellan ens egna dator och gmails server krypteras. Nu finns det ett enkelt sätt att alltid göra så att en säker anslutning används när man loggar in på gmail.

1. Logga in på gmail
2. Gå in på inställningar
3. Längst ner på första fliken (Allmänt), kryssa i ”Använd alltid https”
4. Tryck på ”Spara ändringar”

Gmail https inställningar

Gmail https inställningar

One site to rule them all

Mitt Google konto och gmail har tagit en central plats i min online värld. Först är det Google Browser Sync som synkroniserar mina bokmärken mellan de fyra olika Firefox jag använder. Firefox på datorn hemma (mac), Firefox portable på USB minnet i skolan (win/mac), datorn hos mina föräldrar (win). Det bästa är att det går att synkronisera mellan mac/win. Sen är det Firefox pluginet Gspace ser till så att jag kan ladda upp en kopia till gmail på mina inlämningsuppgifter, bra att ha om USB minnet strejkar någon dag. Med hjälp av Greasemonkey och scriptet Google Reader Redux så ser jag mina RSS prenumerationer i gmail. Scriptet Google Agenda ser till att mitt skolschema från google kalender också syns i gmail.

Det rycktas att Google ska släppa en webb baserad lagringstjänst där man ska ha utrymme att spara filer på. Det skulle vara riktigt coolt om en sådan kom för då kunde jag kanske göra automatiska backup på mina skoluppgifter till den och ha dom tillgängliga online. Det har hänt att jag glömt mitt USB minne hemma med viktiga saker på och med en restid på ca en timme med buss så kan man inte direkt ta sig hem och hämta det. Omnidrive är en webbaserad lagringstjänst som man får en gigabyte med utrymme hos men dom har idag ingen fungerande Mac klient så man måste ladda upp filer med webbläsaren. I Windows och med deras klient installerad ser man Omnidriven som en vanlig hårddisk. Som vanligt får man vänta lite längre för att det ska fungera med Macen.

PS: Sen går det ju att chata i gmail också. Och skriva epost.

Tack

Stort tack till Erik Stattin på mymarkup som jag fick ett gmail konto av.

Update: Är det någon som vill maila så går det bra på ”ostlund at gmail dot com”.