Piwik (1.4) visar din besökares nyckelord rankning

Nu när jag har fixat min nginx installation efter uppgraderingen till ubuntu 11.04 och Piwik äntligen fungerar igen hittade jag en nyhet.

När en besökare kommer från en webbsökning så kan man se vart i besökarens resultat nyckelordet som tog besökaren till min sida hamnat. Så på bilden nedan har en besökare sökt på ”btrfs” i google. Min webbsida hamnade då på resultat 3 för besökaren. Jag vet inte om det är en nyhet i Piwik 1.4 men jag tror inte jag sett det förr.

Det konstiga är att inte alla nyckelords placeringar registreras. Som bilden nedan. En besökare har också sökt på ”btrfs” med google men där har Piwik inte loggat vart i resultatet min webbsida hamnat.

Jag hittar ingen information om det här på Piwiks hemsida så jag vet inte varför vissa resultat loggs men inte andra.

Insights inspirerar

Varannan fredag har vi frukostmöte och även ibland inspirations föreläsningar på jobbet. Denna fredag hade vi besök av en av de nya inUse killarna på inUse Insights. inUse Insights håller på med webbanalys och använder verktyget Google Analytics. Det var riktigt lärorikt att få veta hur profs jobbar med GA. GA är ju ett riktigt bra verktyg som alla borde köra på sina webbar men det kan vara svårt att veta vad man ska mäta på och vilka siffror som är viktiga. Nu har jag lite mer hum om vad som kan vara värt att mäta på denna blogg. Kanske ska jag kolla om jag kan ändra besök insamlingen så den blir lite bättre och skapa någon vettig rapport.

Piwik vill vara en OpenSource variant av just Google Analytics. Inte lika polerat UI men man kan få realtids data medans GA ligger 1 dag efter. Jag gillar ju OpenSource så det är ett projekt jag försöker hålla koll på.

Jag vill också bygga coola saker med Arduino

Jag har börjat kolla på Arduino för ett litet projekt med värme, ljus & fukt sensorer som kommunicerar över wifi. Tänkte först försöka bygga nått som kan hålla koll på hur växterna har det på balkongen och även hur det står till med dom i köket. Köket har morgonsol och balkongen kvällssol så det skulle vara intressant att få in data från båda hållen och testa vilka växter som fungerar bäst på vilken sida av lägenheten.

Ett riktigt coolt sex-rotor helikopter projekt byggt med Arduino hittade jag en video på. Riktigt så ambitiös tänkte inte jag bli men det visar hur avancerade saker man kan bygga med Arduino kretsar.