Bild

Röda ögon och våta kinder!

Idag fick jag avliva Dante. Han hade stora problem med sina bakre tänder och enligt veterinären så skulle han svälta till döds under lång tid, dvs han skulle aldrig bli riktigt bra. Jag har alltid lovat mig själv att jag skulle ta det beslut som var bäst för djuret om det skulle komma ett sådant drastiskt beslut.

Upptakten var att jag märkte någon dag före nyår att han var trött, drog sig undan och inte alls var så aktiv och pigg som han brukar vara. Som alltid så trodde jag det skulle gå att fixa och var inte alls bered på att det var så allvarligt. Det blev några tårfyllda minuter innan han fick somna in. Det var längesen jag grät så mycket.

Dante

Ännu en spelning i fotografens skyttegrav

Vit Päls spelar på House of Win Win Jag hatar verkligen att fota småband i små lokaler. Det är absolut inte bandets fel eller så. Av någon underlig anledning blir det alltid ett tomrum mellan bandet och publiken. Som när jag fotade Vit Päls på House of Win Win här i Göteborg och det var en skyttegrav på ca 2-3 meter mellan publiken och bandet. Där ska jag som fotograf ”tränga” mig fram och ta plats i detta vakuum. För mig tar det flera låtar eller i detta fall ett förband och lite till innan jag fattat mod till mig och går fram för att fota.

När jag väl står där framme med publikens blikar i ryggen känns det inte heller så där jätte bekvämt. För att inte vara i vägen så opererar jag helst runt kanterna. Eller går in i en ”pro” roll där jag bara skjuter så fort jag kan och sen försöker ta mig därifrån.

Vad kan det finnas för lösningar på det här då? Jo ni i publiken skulle kunna ta två-tre steg fram och lämna lite mindre utrymme mellan er och bandet. Eller kanske små band utan hängiven publik ska sluta spela i Göteborg. Man kanske måste vara lite så där halvstor innan man får spela här. Inte så man fyller Ullevi (fråga mig inte vilken av dom, det finns 2-3 st va?) men så där så man fyller lokalen och folket vill stå långt fram när bandet spelar. Då kanske man får utesluta förband också.

Men när jag trots allt överlevt en fotografering i detta vakuum brukar det faktiskt vara värt vartenda uns av obehag. Bilderna blir för det mesta bra. Ibland blir det några som är helt okay, nästan på gränsen till riktigt bra. Som den här på sångaren i Vit Päls, den blev faktisk riktigt bra. Schyst svartvit med mörk bakgrund och bra ljus på personen.

1-2-3 så har du ökat ditt lagringsutrymme på en btrfs disk

Hårddisken innan uppgraderingen Idag fick jag mitt sata kort och hårddisken. Givetvis så måste dom in i datorn så fort det bara gick. Efter öppnande av lådan och letande efter några skruvar till disken så var satakortet och nya hårddisken isatt. Jag har ingen skärm på den datorn men jag testade att starta den ändå och ssh in från Mac datorn. Verkar som allt gått bra. Den nya disken puffade bort min gamla /dev/sda/, alltså boot disken. Den mountas med UID så det var rätt mountad men min btrfs volym på /dev/sdb var inte mountad med UID så den fick jag manuellt. Lägg till en disk i en btrfs volym Sen var det bara att skriva sudo btrfs-vol -a /dev/sda /mnt/Bamse och poff så hade jag 1gb mer utrymme på den volymen. Smidigt smidigt men det är inte över ännu. sudo btrfs-vol -b /mnt/Bamse måste köras om man vill att filsystemet ska ”balanseras”. Tror det menas att filerna och metadata kopieras så inte allt ligger på den första volymen utan att alla diskar får lite av varje fil. Med mina ynka 100gb filer så har det hittills tagit 45 minuter så det är inte så där jättesnabb process man vill sitta och kolla på när den körs. Vid nästa diskuppgradeting ska jag lägga till en ännu större disk och sen ta bort min 500gb ide disk och köra på två sata diskar. Gör så att informationen ligger på båda diskarna Får se om det går lika smidigt att ta bort en disk som att lägga till en ny. Jag är riktigt förvånad att det var så lätt och gick så bra att lägga till en ny hårddisk i en lagrings pool. Btrfs går en spännande tid till mötes. Hoppas det blir en kandidat till Mac OSX när Apple väljer att skrota HFS+.

Update: Jag har nyss märkt att när man har fler än en disk i en volym så kan inte btrfs mountas via fstab utan man måste göra det manuellt.

Ännu en trivselkväll på berget

Bild på Måns Zelmerlöw Bild på Måns Zelmerlöw Bild på Måns Zelmerlöw

Det uppskattades att sextusen människor var på berget i går (torsdag). Måns som har varit med i melodi festivalen och någon grej på tv drog väldigt många yngre flickor. Några foton blev det men jag märker att mitt 18-70 objektiv inte riktigt räcker till om jag vill ta riktiga närbilder. Det är väldigt roligt att fota konserter har jag märkt.