Du har har ett litet problem

Hur skickar man 10-15 gig på snabbast sätt till Australien? Där ligger mitt problem som Kalle (i Australien) så snällt frågade mig på mail för några dagar sen. Det hände nått med Kalles iPod så han måste nollställa den. Givetvis så försvinner ju all musik då också och han vill ha tillbaka den igen. Problemet är att musiken ligger på mina föräldrars dator här i Sverige. De sätt jag kan tänka mig det går att skicka på är:

1. Fysiskt på dvd skivor
+ När han fått skivorna har han dom som backup under hela sin Australien vistelse
+ Allt kommer fram på en gång
– Kommer paketet fram?
– Utan skador?
– Kan tullen ta paketet?
– Kan bli många skivor

2. Över nätet, ex torrent
+ Enklare för mig
+ Relativ säker överföring
– Vad har han för överföringshastighet i Australien
– Kan ta lång tid att ladda hem
– Portar som är blockerade (edit)

Jag vet inte riktigt hur mycket musik det är. Det måste jag först kolla upp. Hade han en fast uppkoppling där så vore det nog smidigast att skicka över nätet men nu måste han gå till biblioteket så frågan är hur lång tid det tar att ladda ner. Han trodde att någon snäll person som han bor med på hostlet kunde låna ut en dator för användning på biblioteket.

до-свидания, vi ses!

Nu sitter syster på ett flyg till Australien. Hon åkte idag vid 14.30 och kommer fram i morgon. Kalle hennes ”vän” (komplicerad relation) åkte igår men fick vänta på ett planbyte i ett antal timmar så han kommer fram några få timmar före syster. Hennes resa tog kortare tid i timmar för hon slapp vänta. I Kings Kross, Sydney kommer dom att bo på ett hostel första dagarna. Planen dom har är att söka jobb och vara borta så länge dom har råd. Så ha det bra och lycka till, ta hand om varandra!