Med min iPad på #dcode

För ca 14 dar sen var jag i Stockholm på Distruptive Code. Obligatoriska bloggposten på inUseful finns på webben sen ett tag tillbaka. Men det var inte riktigt den jag tänkte blogga om nu.

Min kära Ipad fick ju förstås följa med. Den gjorde sig bra som twitter klient, anteckningsblock och mail läsare. Att skriva på den går rätt bra med det svenska tangentbordet. Lite svårt att hitta ”a” med lillfingret har jag, blir lätt ”s” i stället. Man känner ju inte vart tangenterna är men kanske lär man sig hur mycket man ska spreta med fingrarna efter ett tag. Jag är så snabb att jag kan twittra eller anteckna och samtidigt hänga med på en föreläsning. En annan grej jag märkte var att när jag har iPaden i mitt knä så lutar den lite framåt, vilket blir lite konstigt att skriva på. Jag antar att det löser sig med tex Apples standard fodral som ännu inte finns på Macforum.

Största problemet hade jag med beta 1 av iOS 4.2 som tappade nätverksanslutningar lite när den ville. Löste sig med en omstart men störande var det. Dessutom tyckte jag att den svenska ordlistan var lite knasig. Nu har ju Beta 2 kommit och den känns lite mer polerad. Den tappar inga nätverksanslutningar nu. Men som bärbar enhet på konferens funkade iPaden riktigt bra tycker jag.

Åäö i buggig beta av iOS 4.2

Eftersom vi har ett Apple dev konto på jobbet så kunde jag testa ny iOS 4.2 för iPad. Har du inget dev konto så går det att googla denna firmware också. Åäö är ju roligt att kunna skriv men buggigare blev det. Mina nätverks inställningar verkar försvinna ibland och jag kan inte knäppa på nätverket med knappen för det slår av automatiskt igen. Appar kraschar lite mer frekvent. Åäö i mail programet verkar inte skickas med rätt teckenkodning. Åäö fungerar i tex Evernote så det verkar vara nått med iPadens mail. Och förut kunde man låsa skärmens position (liggande/stående) med en knapp, nu mutar den knappen bara volymen. En klar nackdel eftersom jag ibland vrider och låser min iPads skärm ganska mycket. Nu måste man göra en dubbel tryck på ”hem” knappen och där kan man via programvaran låsa skärmen inte alls lika smidigt och snabbt som förr. Om någon vecka kommer nog beta 2 av iOs 4.2 och förhoppningsvis så har många av de här buggarna försvunnit till dess. Kanske lite mer drivrutiner för skrivare finns med också. Nu ska det vara ynka 3 st.

Här finns info om hur man får 3g och iOS 4.2 att fungera. Jag hade inte märkt att det slutat fungera eftersom jag bara surfat på wlan.

Första dagarna med en iPad

Nu har jag haft iPaden hemma några dagar och gillar den skarpt. Hittills har den agerat media enhet hemma. Jag kollar video podcast, läser rss, mailar och slö surfar. På jobbet så agerar den todolista ( Things ) och irc chat skärm ( Colloquy ).

Som test enhet för mobila Safari fungerar den bra också. Man får bättre överblick än med Safari på en iPhone. Idag har jag lärt mig att position:fixed inte fungerar i mobile Safari. Varför det inte fungerar och hur man kan göra för att få samma effekt kan läsas på Doctyper.

Än så länge har min ”ny cool pryl” förälskelse inte gått i kras men jag ska försöka skriva en text om någon vecka när jag använt den lite mer och jag inte är nykär längre. Till veckan ska jag på Distruptive Code och tror att iPaden kommer att göra sig bra som anteckningsblock där.

+ Plus
Bra media enhet
Ersätter min bärbara dator hemma, förutom de gånger jag spelar spel eller redigerar bilder

– Minus
Inge svenskt tangentbord/rättstavning
Ingen multitaskning – kommer i iOS 4.2 ( november )

Mina 5 bästa appar, än så länge

  • Dropbox
  • River of News
  • WordPress
  • Marvel
  • IMDb

Mina hoppas de kommer snart appar

  • Spotify
  • Adium eller en riktigt bra chat klient

Smärtfri uppdatering av Ubuntu 9.10 -> 10.04

Ubuntu 10.04 kom ju ut för några dagar sen. Lite rädd för att uppdatera vara jag. Skulle webservern, btrfs disken, git och allt annat fungera efteråt? Jag satte igång en screen innan jag gick hem från jobbet så uppdateringen startade, några timmar senare så var det klart och allt fungerade som det skulle.

Nu har jag (med hjälp av denna post) uppdaterat kerneln. Tog flera timmar på min AMD 1500(xp? kanske den heter) med 1Gb minne. Byt ut lighttpd mot nginx, lite mindre minnes användning märkte jag och stramat åt php-fcgi processerna så de inte förökar sig så mycket. Installera monit & munin för att övervaka den lite. Krypterade swap partionen också, samtidig som jag byggde en ny kernel. Inte så smart kanske men datorn använda bara runt 200Mb minne under kompileringen. I normal drift använder den runt 150-175Mb och swapen har jag sett som mest använda runt 60-70Mb.

Btrfs disken fungerade bra fast jag vet att den kan skita sig när som helst. Nu har jag bara tredje backup kopian på den och lite oviktiga saker som alla (tre Mac användare) behöver komma åt. Nu skulle jag bara behöva övertala min kära Evelina så vi kan uppgradera serverdatorn till en dual/quad core.

Jag vill också bygga coola saker med Arduino

Jag har börjat kolla på Arduino för ett litet projekt med värme, ljus & fukt sensorer som kommunicerar över wifi. Tänkte först försöka bygga nått som kan hålla koll på hur växterna har det på balkongen och även hur det står till med dom i köket. Köket har morgonsol och balkongen kvällssol så det skulle vara intressant att få in data från båda hållen och testa vilka växter som fungerar bäst på vilken sida av lägenheten.

Ett riktigt coolt sex-rotor helikopter projekt byggt med Arduino hittade jag en video på. Riktigt så ambitiös tänkte inte jag bli men det visar hur avancerade saker man kan bygga med Arduino kretsar.

Online tv med din gamla xbox

Min gamla xbox slutade vara en spelenhet för en herrans massa år sen men samtidigt har den inte flyttat sig från min tv bänk. Som nöjesmaskin har den bara fått nya sysslor. Nuförtiden med Xbmc är den mitt mediacenter. Inte så hightech men den klarar av att spela upp massa olika format och streama musik, bilder och video över ett nätverk. Nu hittade jag dessutom Xot-uzg som är ett script som körs på xboxen så kan man kolla på online tv, tex svt. Undra bra om det går att göra ett script för Euro talk på fantv, det skulle vara guld värt.

xot-uzg streama tv på din xbox

Är det värt att köpa en Pogoplug?

Pogoplug Det verkar som Pogoplug har börjat att leverera till Europa nu. Pogoplug är ju en liten dator man sätter i vägguttaget och kopplar USB hårddiskar till, sen går det att dela innehållet lokalt och över internet. Jag funderar om jag ska investera i en sådan till mina föräldrar, som jag kan göra off-site-backups till. Verkar ju som man kan köra SSH på dom och det borde inte vara nått problem att rsynca en folder från min backup enhet till hårddisken på Pogoplugen. Sen är det ju bra för mina föräldrar så dom kan göra backups på sina saker också. Om jag också skulle kunna ladda upp foton och video till mina föräldrars Pogoplug och dom bara kan titta på det lokalt så skulle det vara guld värt. Då skulle jag kunna skicka mera bilder och kanske någon video hälsning ibland utan att resten av världen får se det. Jag ska åka hem vecka 10 så köper jag en innan dess så kan jag installera och sätta upp allt som behövs för att jag ska komma åt den härifrån Göteborg. Frågan är bara om jag har råd med de 113,95 € den kostar här i Europa?

Hur har det gått för MailMe Voice under julhelgen

Eftersom jag har haft en eftersläng av någon förkylning så jobbade jag hemma idag. Då passade det bra att göra lite efterforskning om MailMe Voice appen hade blivit recenserad på någon av de sidor vi skickat in den till. Tyvärr så har den inte blivit speciellt uppmärksammad under julhelgen. De svenska sidorna har vart bra att recensera MailMe men de utländska har inte gjort det ännu. Letade runt lite på sidor som recenserar appar och skickade in den till några fler, skrev lite kommentarer på olika GTD bloggar där dom recenserat eller testat olika kom-i-håg program för iPhonen. Hoppas att lite fler gtd folk uppmärksammar och gillar appen nu. Får väl kolla runt om den blivit recenserad om några veckor igen.

En liten bonus hittade jag när jag surfade runt Chris Andersons bok – Free: The Future of a Radical Price. Gratis för nerladdning som ljudbok, kostar om man vill ha den i handen. Riktigt intressant med hans tankar om gratis.