Webbstatistik på skrivbordet med Piwik & Geektools

Piwik har jag skrivit lite om förut. Det är ett opensource web analys script (php/mysql) som man kan köra på sin egen webbserver.

Piwik har ett eget API som man kan få fram olika data från. Jag gjorde ett enkelt script som frågar efter besökare, unika besökare och actions. Actions är en sammanslagning av nedladdningar, sidvisningar och utgående länkar. Typ hur många saker en besökare klickar på. Jag visar denna info på skrivbordet med Geektools. Är du inte en Mac användare så finns det säkert någon annan lösning. På min Mac är också PHP version 5.3.4 installerat, php version 5.2 eller högre behövs för jag använder json_decode i mitt script. Nedan visas hur scriptet ser ut på skrivbordet.

Så här ser scriptet ut för att fråga Piwiks API om dessa uppgifter.

$myworld_json = file_get_contents('URL_TO_YOUR_PIWIK_INSTALLATION/index.php?module=API&method=VisitsSummary.get&idSite=3&period=day&date=today&format=JSON&token_auth=YOUR_API_TOKEN');

$myworld_obj = json_decode($myworld_json);

$myworld_action_json = file_get_contents('URL_TO_YOUR_PIWIK_INSTALLATION/index.php?module=API&method=VisitsSummary.getActions&idSite=3&period=day&date=today&format=JSON&token_auth=YOUR_API_TOKEN');

$myworld_action_obj = json_decode($myworld_action_json);

print "myWorld.se - Visits: " . $myworld_obj->{'nb_visits'} . ", Unique: " . $myworld_obj->{'nb_uniq_visitors'} . ", Actions: " . $myworld_action_obj->{'value'};

Svaren får man i JSON och beroende på vad man skickar med i urlen så kan man få daglig, veckovis, månadsvis statistik. I exemplet ovan så frågar jag bara efter daglig statistik.

&method=VisitsSummary.get&idSite=3&period=day&date=today
&method=VisitsSummary.get&idSite=3&period=week&date=today


Ersätter man &period=day med &period=week i exemplet ovan får man veckovis rapportering. &method anger vilken statistik man frågar efter, VisitsSummary.get är olika besöksstatistik. &idSite=3 är vilken webbsida man vill ha statistik för. Jag har Piwik installerat på 5-6 olika webbar och myWorld.se har id 3. &date=today är vilken dag man frågar efter. today, yesterday eller YYYY-MM-DD är tillåtna.

Geektools sätter man upp som vanligt. Command pekar på scriptet, börja med php så scriptet körs med php. Sen kan det vara bra att sätta en längre refresh så man inte frågar var 3’e sekund. 1200 sekunder är 20 minuter. Timeout satte jag på 8 sekunder så det avbryts rätt snabbt om jag tex inte har någon internet förbindelse.

Online tv med din gamla xbox

Min gamla xbox slutade vara en spelenhet för en herrans massa år sen men samtidigt har den inte flyttat sig från min tv bänk. Som nöjesmaskin har den bara fått nya sysslor. Nuförtiden med Xbmc är den mitt mediacenter. Inte så hightech men den klarar av att spela upp massa olika format och streama musik, bilder och video över ett nätverk. Nu hittade jag dessutom Xot-uzg som är ett script som körs på xboxen så kan man kolla på online tv, tex svt. Undra bra om det går att göra ett script för Euro talk på fantv, det skulle vara guld värt.

xot-uzg streama tv på din xbox

Domainz hjälper dig hålla reda på dina domäner

information om domänen Östlund.infoAv en slump så hittade jag Domainz. Det är en webtjänst som håller reda på dina domäner. Man lägger bara till dom i Domainz kontrollpanel och sen kan man få massa information om all domäner på ett och samma ställe. Man kan länka in Googla Analytics kontot om man har ett sådant körandes på domänen. Annat info man får är tex när en domänregistrering går ut, indexerade sidor i google, yahoo, bing, altavista (finns dom ännu?), hur många länkar man har och pagerank från google och alexa.

Bilden visar min domän Östlund.info. Lite info om när den skapades och när den ska förnyas. Den inte alltför imponerande pagerank 1 visar den också (någon som vill skänka lite länkjuice?). Google har indexerat två sidor. Antar att min pdf räknas som en indexerad sida. Nyttan med en tjänst som Domainz är ju större ju mer domäner man ska administrera. Tjänsten är gratis än så länge och värd att testa.

Oops! I did it (vad man bör tänka på domänflytt)

De senaste veckorna har företaget jag är på flyttat över dns administrationen från en gammal webhost till den nya hosten. Fördelen är att vi nu kan administrera de olika domänerna vi har själva. Företaget har ett par domäner och de inte så viktiga domänerna (bara parkerade) har flyttats över under veckan men igår flyttade jag över huvud domänen till nya hosten. Allt verkade okay och jag gick hem för helgen.

I morse ringde min chef och sa att mailen inte fungerade. Hmm den ligger på en Exchange server i molnet. Det var snabbt fixat att göra ett domän pek så att mailen fungerade igen. Likaså var det en Sharepoint server, också moln baserad som måste få sin subdomän rätt pekad.

Vad har jag lärt mig av det här då? Det är bra att ha koll på allt som ligger under en domän. Gör de inte så kritiska domänpekningar först för att se hur fort det går och att inget krånglar. Om det går gör alla pekningar först och flytta sen till de nya nameservrarna. Och sist gör det när folk inte använder tjänsterna, gärna helgen eller natten. Skriv sen ner hur och vad du gjort efter du gjort det så om någon annan gör det nästa gång vet dom hur och vad som ska flyttas (och inte gör samma misstag som dig 😉 ).

Hur tjänar man pengar på att ge bort nått gratis?

Jag har nästan lyssnat klart på Chris Andersons bok – Free: The Future of a Radical Price och den är riktigt bra. Han förklarar hur och varför gratis modelen fungerar på internet med tjänster och lite svårare men också går att genomföra i den fysiska världen. Han ger ju bort sin bok gratis som tex ljudbok, men den finns också att köpa i fysisk form och olika digitala. Ljudboken finns gratis i en 6 timmar version och att köpa i en 3 timmars version. För i 3 timmars versionen har han valt ut det viktigaste och det får man betala pengar för. Gratis versionen på 6 timmar betalar man i sin egen tid. Hur mycket är 3 timmar av din tid värd?

Han tar även upp hur musiker i China tjänar pengar. Där ser man cd skivan (musiken/cd piratkopieras väldigt fort så artisten tjänar inte så mycket på den) som en marknadsföringsgrej och tjänar pengar på konserter, reklam, sponsring och anda saker runt artisten och musiken.

Gör gmail lite säkrare med https

Genom att använda https istället för http i början av länken/adressen till gmail så får man en säker anslutning. En säker anslutning gör att datatrafiken mellan ens egna dator och gmails server krypteras. Nu finns det ett enkelt sätt att alltid göra så att en säker anslutning används när man loggar in på gmail.

1. Logga in på gmail
2. Gå in på inställningar
3. Längst ner på första fliken (Allmänt), kryssa i ”Använd alltid https”
4. Tryck på ”Spara ändringar”

Gmail https inställningar

Gmail https inställningar